Stockholm I skymning

Om Nordiq Energy

Vi hjälper bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och byggföretag att ta kontroll över sin uppvärmning. Vi erbjuder en effektiv och beprövad lösning som ger ökad komfort, lägre energikostnader och minskad miljöpåverkan.

Om företaget

Det började med ett forskningsprojekt vid institutionen för energiteknik vid Chalmers tekniska högskola. Projektet leddes av teknologie doktor Peter Gummerus som sedan bildade Nordiq Energy 1999. Idag är Peter tekniskt ansvarig hos oss. 2007 beviljades vi patent för vår lösning.

Vi ser holistiskt på energi vilket betyder att vi tar hänsyn till hela värdekedjan, från produktion till distribution och slutligen fördelning i den aktuella fastigheten. Vi använder standardkomponenter för att det fungerar, är lätt att underhålla och kostnadseffektivt.

Tidslinje

Det har hänt mycket sedan forskningsprojektet vis Chalmers tekniska högskola. Här är ett axplock av händelser som vi tycker är värda att lyfta fram.

Detaljer ur värmesystem

1986

Forskning avseende fjärrvärmecentraler påbörjas vid institutionen för energiteknik vid Chalmers tekniska högskola.

nordiq-energy-xt31625

1999

Nordiq Energy grundas av tekn. dr. Peter Gummerus som lett forskningsprojektet vid Chalmers.

Stockholm I skymning

2004

Inom ramen för ett projekt med energimyndigheten genomförs den första installationen på sex objekt i Gävle och Göteborg.

rear-view-of-female-friends-entering-university-1380×431

2005

Nordiq Energy får utmärkta testvärden i Svenska fjärrvärmeföreningen utvärdering av fjärrvärmecentralteknik som genomförs av Fjärrvärmebyrån under ledning av tekn.dr. Sven Werner.

Pojke i stickad kofta och mössa

2006

Telge Nät testar Nordiq Energys teknik för fjärrvärmecentraler med utmärkta testresultat.

Bild på kvinna i motljus med ryggen mot kameran

2006

I tävlingen Stockholm Sustainability kommer Nordiq Energy på andra plats.

Restaurang med utsikt

2007

För att kunna göra egna fullskaliga tester byggs en komplett fjärrvärmecentral med testlabb i en gammal svinalänga.

city-summer-evening-sunshine-sweden-gothenburg-1380×431

2007

Nordiq Energy lyfts fram som en av 12 klimatentreprenörer i WWF-rapporten "12 revolutionary innovations for a carbon-free future".

friends-looking-at-smart-phone-while-sitting-on-1380×431

2007

Nordiq Energy beviljas patent för Softcontrol - en lösning för styrning och övervakning av värmecentraler.

Man I fotostudio

2008

Nordiq Energy är först med en P-märkt stor fjärrvärmecentral, när Statens tekniska forskningsinstitut testar stora fjärrvärmecentraler.

white-bicycle-with-lock-locked-at-street-sign-city-winter-landscape-bicycle-street-city-white-locked-t20-1qo1zv

2008

På sin lista One Big Thing presenterar USA:s ambassadör Michael Wood Sveriges 50 hetaste teknikföretag. Bland dem finns Nordiq Energy.

Fasad med många lägenheter

2009

Som första, och hittills enda bolag, klarar Nordiq Energy P-märkningens allra hårdaste krav.

img-professor

2011

I Jegrelius-rapporten presenteras en oberoende analys av Nordic Energys lösning. Resultaten visar tydliga effektivitetshöjningar.

Bakgrunden

Med små variationer bygger uppvärmningen av våra fastigheter, nya som gamla, på teknik som är nästan 100 år gammal. Genom åren har det kommit en mängd endimensionella lösningsförslag för att försöka reglera värmen.

Bike over bridge
Pappa med döttrar i soffan

Helheten

Genom att se till hela värdekedjan så kan vi optimera flödet från produktion till distribution, leverans och retur. Varje fastighet har unika förutsättningar när det gäller hur värmen levereras, tas emot och slutligen distribueras i fastigheten. Utöver detta påverkar befintlig utrustning, ventilation och isolering effektiviteten. Vi tar hänsyn till alla dessa faktorer när vi gör vår utvärdering och och presenterar en lösning som utgår från de verkliga förhållandena.

 

Verklighetsförankrad forskning

Vårt erbjudande bygger på många års forskning och praktiska tester, både egna och oberoende. Detta har lett till en patenterad lösning som inte bara fungerar i teorin utan också har bevisad effekt i såväl tester som faktiska installationer. 

Kvinna med ryggen mot kameran
bg-cta

Vill du veta mer?

Undrar du hur Nordiq Energy kan hjälpa er att sänka driftskostnaderna, öka komforten och göra en insats för klimatet? Ta kontakt med oss idag.